Åk turisttåg genom Hagfors!

Nu är det dags igen att åka tåg genom staden. Turisttåget MZ är tillbaka! Även i år avgår tåget klockan 15.00 från baksidan Hagfors Järnvägsmuseum, och fortsätter upp genom staden.

Att åka från första till sista station tar ca 45 minuter och kostar 20:- fr.om. 7 år. Det finns både bilkuddar och barnbilstolar ombord. Alla säten har säkerhetsbälten. Betalningen sker helst via swish men jämna kontanter går det med.

Tåget går torsdag till lördag. Torsdag-fredag med start kl 15.00, och lärdag start kl 11.00.

Resan tar dig upp via Monica Zetterlundmuseet och vidare förbi kyrkan, över vinkelbron och upp till torget. Därifrån via Norrings väg förbi Blinkenbergsparken och längs Storgatan för att svänga ner mot Hotell Monica. Därefter över nya bron och ner förbi ÄBC. Upp igen genom den fina stadsdelen Gärdet, sen ner Köpmannagatan och sen tillbaka till Järnvägsmuseet. Hållplatser finns längs denna sträcka.

Vi önskar dig en trevlig resa!


Vi har genomfört ett utvecklingsprojekt som vi kallat “Utveckling av Dressintrafiken”.

Att åka dressin på den gamla järnvägen mellan Hagfors och Stjärnsfors är en populär aktivitet för såväl turister som hagforsbor och företag.
Vi har dock konstaterat att de flesta besökare utifrån försvinner från kommunen efter genomförd dressintur och vi vill genom projektet få besökarna att upptäcka att Hagfors har mer att erbjuda.

Dressinbanan har förbättrats genom bättre skyltning, en nybyggd dressinperrong vid Knotebo och “förlängts” med ett Turisttåg som kommer att trafikera Hagfors centrum under sommarsäsong.
Turisttåget har 23 sittplatser och en rullstolsplats. Vi har byggt tåget själva i samarbete med lokala företag och det går tyst och sprider inga avgaser eftersom det är eldrivet.
Tåget är inte bara för turister utan vi hoppas att alla i Hagfors tar tåget till våra museer eller bara hänger med på en rundtur genom vår vackra stad.

Vi har kunnat genomföra projektet tack vare projektstöd från EU/Jordbruksverket och
Växtlust Värmland. Projektet har visat styrkan i upplägget “Lokalt ledd utveckling”. Den lokala samlingen kring uppdraget och den vikänsla som vuxit fram betyder mycket, inte bara för det enskilda projektet utan även inför framtida utvecklingsarbete.

Vi känner oss stolta över resultatet och välkomnar andra som är intresserade av projektet att kontakta oss.